Familieopstellingen

Het doel van een opstelling is inzicht krijgen in dynamieken die zich in relaties, gezondheid, welbevinden in het leven van een persoon steeds voordoen. Die dynamieken vinden vaak hun oorsprong in de familiegeschiedenis. Vaak heeft een cliënt al heel wat geprobeerd om van een bepaald gedrag of gevoel af te komen maar het lukt maar steeds niet. Dat komt omdat we vaak beperkt zijn door ons hoofd en via ons hoofd dus ook op zoek gaan naar oplossingen. Dat kan ook prima lukken maar soms lukt dat niet meer. Dan vraagt je hart, je lijf of je ziel om een andere benadering.  

Hoe werkt een opstelling?
Bij een familieopstelling onderzoekt of noemt de cliënt zijn probleem en hij of zij geeft een idee over wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn of wat een mogelijke wenselijke situatie is. Vervolgens gaat de begeleider met de cliënt na welke feitelijke gebeurtenissen in de familie van herkomst en welke emotionele reacties van belang zijn geweest in de geschiedenis. Daarna kiest de cliënt representanten voor mensen uit de familie of voor gebeurtenissen uit de familie. Die stellen zichzelf op in de ruimte of de cliënt stelt deze representanten op in de ruimte. Het vreemde van opstellingenwerk is dat deze representanten gevoelens en belevingen krijgen die overeenkomen met gevoelens en dynamieken uit de familie van de cliënt. De cliënt volgt de opstelling vanaf de zijlijn en meestal aan het einde van de opstelling wordt hij of zij uitgenodigd in de opstelling te komen. De begeleider die de opstelling doet, werkt zonder oordeel en kijkt vooral naar de helende kracht van de werkelijkheid. Daarbij heeft hij voortdurend ook contact met de cliënt. De cliënt bepaalt wat hij of zij met de inzichten doet. In die zin is de begeleider altijd volgend. Een opstelling kan vaak nog lang doorwerken en/of grote verlichting brengen.

Men weet nog niet precies hoe familieopstellingen werken maar wel dát het werkt. Bert Hellinger noemt zijn werk fenomenologisch. Eén van de eigenschappen van het werken met familieopstellingen is dat hij eerst gekeken heeft naar wat zich steeds in de praktijk laat zien om daar vervolgens een theorie aan te koppelen. In de gewone psychologie wordt vaak vanuit de theorie benaderd.


Ga terug naar Methodieken

 

 

Kim OonkKim Oonk

 

golf2


Welkom

Wie ben ik

Voor wie

Methodieken

Boeken

Tarieven

Links

Contact